SpartaNova en RFCW Jeugd

SpartaNova en Jeugd
Als universitaire spin-off streeft SpartaNova naar een gezonde en verantwoorde sportbeleving voor elk individu, op elk niveau. We geloven dat een kwalitatieve en professionele ondersteuning vanuit de sportbegeleiding de jonge beweger maximale kansen zal geven om zijn of haar sportpotentieel te ontwikkelen en daarnaast zal leiden tot een sportieve life-style mentaliteit.

Aan de hand van praktisch inzetbare tools wil SpartaNova sportorganisaties, jeugdacademies, lokale sportclubs en centra van elk niveau ondersteunen om dit te verwezenlijken. Daarvoor hebben we samen met onze universitaire partners een online applicatie ontwikkeld op basis van de laatste nieuwe wetenschappelijke bevindingen omtrent sportbegeleiding. Deze tool is er op gericht om het intrinsiek sportpotentieel te kunnen ontdekken en vooral te kunnen ontwikkelen op een verantwoorde en wetenschappelijk onderbouwde manier. De middelen om dit te bereiken zijn objectieve screening en geïndividualiseerd oefenen. In onze praktijk vind je 3 SpartaNova Experten waar je terecht kan voor screening, ondersteuning en begeleiding. Wij werken reeds verschillende jaren met Spartanova en hebben op die manier al een ruime ervaring en kennis opgedaan.

Wij zijn ervan overtuigd dat deze screening en opvolging een absolute meerwaarde betekent voor zowel speler als club. Een club met een eigen Spartanova jeugdplatform zal gegarandeerd zich profileren in het jeugdvoetbal van vandaag als kwalitatief hoogstaand. Bij het evalueren van een speler kan men naast de voetbaltechnische-vaardigheden, ook de intrinsieke sportkwaliteiten evalueren waardoor men een relevant perspectief krijgt van fysieke mogelijkheden. Lenigheid, kracht, snelheid en uithouding zijn op de juiste manier op te trainen waardoor het potentieel van de jeugdspeler stijgt. Na screening start preventie om overbelastingsblessures te vermijden. Bij jongeren in volle ontwikkeling kan een lange inactiviteit vermeden worden met testing wanneer er zich groeistoornissen ontwikkelen als gevolg van te intensieve of te éénzijdige sportbeoefening. Het systeem geeft ons een maturiteits/ontwikkelings index. Bij het nationale jeugdvoetbal wordt rekening gehouden met maturiteit, zij werken met een elite- team en een shadow-team waarin laat mature kinderen worden ondergebracht om te vermijden dat talenten, die minder snel fysiek volwassen zijn, geen kansen zouden krijgen op hoger niveau ondanks hun voetbaltechnische kwaliteiten. Op basis van de metingsgegevens kan ook een lengtepredictie gebeuren. Via het Spartanova platform is er een nauwe samenwerking met trainers en begeleiders, wat de mogelijkheid biedt om snel te ingrijpen bij klachten van welke aard ook.

Intrinsieke kwaliteiten van spelers kunnen over verschillende jaren gevolgd en bijgestuurd worden wat het niveau van een jeugdopleiding kwalitatief gevoelig verbetert.

Op basis van de individuele resultaten krijgt elke speler een oefenprogramma om individueel of in groep uit te voeren. De sporter kan via een persoonlijke login de oefeningen bekijken.

Gert Droessaert
Dendermondesteenweg 101
9230 Wetteren
09 368 17 71
www.gertdroessaert.com

 

Kwalitatieve begeleiding op elk niveau
In de huidige maatschappelijke context, waarbij opgroeiende kinderen en jong volwassenen buiten de sportclub steeds minder tot bewegen komen, wordt het duidelijk dat een goed gestructureerde sportbegeleiding heel erg belangrijk is. Een wetenschappelijk onderbouwde en professionele aanpak vanuit de sportclub wint meer en meer aan belang binnen de sportgemeenschap. Een individuele benadering van de sporter is zeer belangrijk om hem of haar maximale ontwikkelingskansen te geven. Een club die in dergelijke aanpak kan voorzien, zet haar professionalisme in de verf ten aanzien van haar leden en omgeving.

Hoe het werkt in 3 stappen:

Bepaal de testset op basis van wat je wil weten, een voorbeeldje:
Testen:  Lichaamslengte  Lichaamsgewicht  Zithoogte  Sit & Reach  Staande Vertesprong  Shuttle Run (10x5m)  YoYo IR Test Level 1
De individuele testgegevens worden in de applicatie ingevoerd en de rapportering met sport- en leeftijdsspecifieke benchmarking wordt gegenereerd. In dit specifieke voorbeeld worden APHV en lengtepredictie automatisch berekend